1848. március 15: Kossuth londoni kapcsolata

1848. március 15: Kossuth londoni kapcsolata

Ma van az 1848-as szabadságharc évfordulója, így mi sem mehetünk el a történet mellett szó nélkül. A téma azért is érdekes, mert a világosi fegyverletétel után rendkívül sok magyar tiszt és politikus kényszerült elhagyni az országot, így a magyar emigráció ezer szállal kezdett kötődni Londonhoz és egyéb európai nagyvárosokhoz.

Unknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

A magyar katonai és politikai elit elsősorban Európában szóródott szét, de azért nem mindenki hagyta el a hazát. A katonai vezető réteg egy része Magyarországon maradt, bár a törzstiszti állomány jelentős részét hosszabb börtönbüntetésre ítélték, a középszintű vezető réteget pedig büntetésként besorozták a császári-királyi hadseregbe közhonvédként.

A politikusok közül kevesen mertek csak otthon maradni, ugyanis tartani lehetett a megtorlástól. Többségük 1849 augusztus közepén/végén emigrált, elsősorban olyan európai nagyvárosokba amelyekben már 1849 augusztusa előtt is voltak magyar külképviseletek.

Kossuth Lajos  / Hello world, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

A 49 éves Kossuth Lajost a szabadságharc leverése után 1851 szeptemberéig Törökországba internálták de ez sem akadályozta meg abban, hogy a szabadságharc újrakezdését a közeli jövőben képzelje el, bár mozgáskörét erősen behatárolta, hogy a távolból nem tudott közvetlen politikai kapcsolatot kiépíteni az európai diplomáciával.

1851 azonban fordulópont hozott az emigráció életében, Kossuth az év végén Angliába érkezett végre, egy amerikai gőzös szállította át Törökországból. Útja valóságos diadalmenet volt, alig ünnepeltek még úgy idegent angol földön, mint a magyar szabadság bajnokát, de nemcsak híre és személyes megjelenése által ragadta el a hideg angolokat, hanem a klasszikus angol nyelv mesteri ismeretével is.

Sajnos azonban hamarosan felismerte, hogy a szabadságküzdelemnek akkor van csak realitása, ha tényleges katonai segítséget kap a magyar emigráció, akár Franciaországtól, akár Angliától, de ebben az időben az európai nagyhatalmak érdeke első sorban a saját status quó-juk megőrzése volt és ez minden számításba jöhető nagyhatalom számára fontosabbnak tűnt a magyar függetlenség ügyénél.

Kossuth nem adta azonban fel, egész hátralévő életét arra tette fel, hogy a magyar ügyet segítse. Még az sem törte meg hogy 1889-ben a magyar kormány által életbe léptetett intézkedés folytán elvesztette magyar állampolgárságát, a következő törvény alapján: ’...azon magyar állampolgár, ki a magyar kormány vagy osztrák–magyar közös miniszterek megbízása nélkül tíz évig megszakítás nélkül a magyar korona területének határain kívül tartózkodik, elveszti magyar állampolgárságát.’

Kossuth Lajos ekkor már több mint 30 éve élt külföldön, száműzetésben.

László Bellony (1871–1913), Public domain, via Wikimedia Commons

1894 márciusában, 91 éves korában, hosszabb betegeskedés után Kossuthot ledöntötte a lábáról az influenza, végleg ágynak esett, majd 1894. március 20-án, este tizenegy óra előtt öt perccel meghalt. Március 30-án azután, kevéssel éjfél után elindult Magyarországra a Kossuth, valamint korábban elhunyt felesége és lánya hamvait szállító különvonat.

by sikermarketing from Pixabay

Osztrák területen dísztelenség és közöny kísérte a halottat, a csáktornyai határállomás után azonban gyászolók ezrei álltak, térdeltek a vasút mellett, beszédeket mondtak és a Kossuth-nótát énekelték azokon az állomásokon, ahol a Budapestre tartó vonat rövid időre megállt. Budapest városa, melynek díszpolgára volt, nevéhez és érdeméhez méltó temetésről rendelkezett, melyhez az ország minden részéből tódultak a gyászoló küldöttségek.

Londonban, a Notting Hillen áll az a ház amelyben Kossuth számüzetése alatt lakott s melynek homlokzatán ma is látható az emléktábla, mely erre a tényre emlékeztet, de Greenwichben még egy róla elnevezett utcát - Kossuth Street - is találhatunk.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: Khalai, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons